Zásobte sa skorocelom a využite jeho silu, poradí si s kadečím. Poobzerajte okolo seba, možno vám rastie rovno pod nosom

Príroda ponúka veľa byliniek, ktoré si môžete natrhať a spracovať do zásoby. Deti pôjdu za chvíľu do škôlky a do školy a s tým sa ruka v ruke často objavujú aj rôzne virózy. A presne to bude tá správna chvíľa siahnuť do špajze po skorocel, ktorý je na prechladnutie a podobné neduhy ideálne.

Skorocel je u nás úplne bežne rastúce bylinka, určite ju stretnete pri prechádzke lúkou. U nás rastú hneď dva druhy – skorocel kopijovitý má dlhé, úzke listy, ten druhý má zase listy široké a krátke. Účinné vlastnosti majú oba druhy, je jedno, ktorý si natrháte. Zbierajte len nepoškodené listy bez hnedých fľakov , najlepšia doba pre zber je od mája do augusta.

Spôsoby, ako skorocel spracovať:

Usušte ho na čaj

Ak máte sušičku, máte vyhrané. Pamätajte však na to, že by ste na seba nemali skladať veľké vrstvy, čím menej, tým lepšie. Ak sušičkou nedisponujete, nevadí, skorocel zviažte za koniec listov a zaveste do tienistého, vzdušného priestoru , napríklad na pôdu, prípadne ich rozprestrite na sita. Sušte rýchlo a potom schovajte do vzduchotesnej nádoby na temné miesto.

Z usušených skorocelových listov môžete pripraviť čaj, ktorý je vhodný na:

  • prechladnutie
  • angínu
  • chrípku
  • zápalu dýchacích ciest
  • fajčenie, pretože čistí pľúca
  • zápalu močových ciest
  • astmy

Ako pripraviť skorocelový sirup

Budete potrebovať:

  • čerstvé listy skorocelu
  • cukor, môže byť aj trstinový
  • veľkú zavárací pohár
  • citróny
  • trochu octu na umytie citrónov

Ako na to:

  1. Listy skorocelu opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili nánosov prachu zvonku.
  2. Citrón umyte v octovej vode a nakrájajte na plátky.
  3. Pohár vydezinfikujte, treba vypláchnutím vriacou vodou, potom starostlivo vysušte.
  4. Na dno pohára do centimetrové vrstvy naskladajte skorocel, položte na ňu dva plátky citróna a zasypte centimetrovou vrstvou cukru. Takto postupujte, kým nezaplníte celý pohár, starostlivo rúk stlačte. Posledné vrstvou bude cukor.
  5. Fľaša postavte na miesto, kam svieti slnko, napríklad na parapet. Týždeň nechajte odstáť, medzitým sa z skorocelu uvoľní sirup a cukor sa úplne rozpustí.
  6. Sirup cez plátno alebo veľmi jemné sito preceďte do fliaš alebo menších pohárikov. Pokiaľ chcete zvýšiť životnosť sirupu, môžete poháre zavariť.
  7. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.
  8. Hotový sirup môžete podávať po lyžičkách alebo ho pridávať do čaju či riediť s vodou.

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>