Vedci konečne zistili, ktorá časť jablka je najzdravšia. Šupka, to veru nie je

Jablká sú široko dostupné ovocie a asi každý ich miluje. Okrem možností pre každú chuť (sladká alebo kyslá, tvrdá alebo mäkká) majú vďaka vitamínom a pôsobivú výživovú hodnotu.

Ale pýtali ste sa niekedy, ktorá časť jablka je najzdravšia?

Nová štúdia  uverejnená  v časopise Frontiers in Microbiology ukázala, že najpriaznivejšie baktérie pre črevá (a skutočne) sa nachádzajú v semenách a buničine.  Rozsiahle tvrdenie, že všetky výhody jabĺk sú sústredené v šupke, je teda sporné.

Vedci sa mimochodom snažili zistiť, či existuje rozdiel v bakteriálnom „plnení“ jabĺk predávaných v supermarkete a jabĺk ponúkaných na trhoch poľnohospodárov.  Ukázalo sa, že hoci všetky jablká obsahujú približne rovnaké množstvo baktérií (asi 100 miliónov na 140 gramov jabĺk), baktérie v poľnohospodárskych jablkách môžu byť pre nás o niečo lepšie. „Čerstvo vybrané jablká obsahujú oveľa rozmanitejšiu, rovnomernejšiu a svižnejšiu bakteriálnu komunitu ,“  uviedol  vedecký autor štúdie Medical News Today, Gabriele Berg. Dodáva, že táto rozmanitosť pomáha obmedzovať rast patogénnych baktérií vrátane E. coli a shingella.

Zhrnutie: šupku môžete odrezať z jabĺk, ak sa vám to nepáči, ale ak máte takúto príležitosť, mali by ste si kúpiť miestne a sezónne jablká.  

ZDROJ: headinsider.net

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>