Toto jedlo je najlepšou prevenciou rakoviny žalúdka a všetci ju máme doma

Vedeli ste, že pravidelná konzumácia iba jedného jedla vám môže ušetriť rakovinu žalúdka, ktorá je jednou z najsmrteľnejších foriem zhubných chorôb?

To je pravda. Toto jedlo môžete konzumovať po celý rok, v lete ho môžete konzumovať čerstvé a v zime ho konzumovať ako kyslá kapusta. Áno, hovoríme o kapuste.

Pre našich predkov bol kapusta jedným z hlavných zimných jedál a veľkým zdrojom vitamínu C. Dnes sa stále držíme tradície výroby kapusty na zimu. Je pravda, že mnohé tradície zanikajú, ale nedá sa to stať, pretože kyslá kapusta je mimoriadne výživná a prospešná.

Kyslá kapusta bola vždy ocenená, najmä ako prostriedok nápravy. Spôsob jeho prípravy pochádza od Slovanov a používa sa dodnes. Je známe, že námorník James Cook a jeho posádka konzumovali kyslá kapusta ako prevencia pred veľmi nebezpečným skorbutom. Sebastian Kneipp používal kyslú kapustu na liečbu cukrovky, dny, popálenín a zápalov.

Liečivé vlastnosti kapusta presahujú liečivé vlastnosti mnohých známych rastlín.

Sto gramov surového zelia obsahuje dokonca 20 mg vitamínu C. Obsahuje tiež vitamín A, kyselinu listovú, horčík, železo, fosfor, vápnik, draslík, sodík, vlákninu a bielkoviny. Je to vynikajúci zdroj vitamínu B12, vďaka ktorému sa odporúča najmä pre vegetariánov a vegánov.

Červená kapusta sa uzdraví až sedemkrát viac ako biela kapusta a jej farba naznačuje, že obsahuje liečivé antokyány.

Čím sa kapusta odlišuje od surovej, sú probiotické baktérie. Kyslá kapusta je originálne fermentované jedlo, ktoré je prirodzene bohaté na probiotické kultúry.

Kyslá kapusta je okrem chuti veľmi zdravá, pretože obsahuje fytonutrienty, ktoré chránia vaše telo pred rakovinou žalúdka. Preto lekári často odporúčajú ľuďom, ktorí majú problémy s trávením a majú všeobecne citlivý žalúdok.

Toto sú liečivé vlastnosti kapusty:

  • Môže liečiť pokožku poškodenú nadmerným vystavením UV žiareniu a môže ju navyše omladiť
  • zmierňuje stres
  • zlepšuje náladu
  • pomáha vytvárať červené krvinky, pretože je bohatý na vitamín B12
  • pomáha pri stavbe kostí
  • zvyšuje imunitu
  • priaznivý účinok na zažívacie orgány, žalúdok a črevá
  • pomáha vylučovať škodlivé látky z organizmu
  • znižuje vysoký cholesterol

Príprava kapusty doma:

Potrebné prísady:    

  • 15 kg kapusty
  • 0,5 kg soli
  • šesť bobkových listov
  • lyžica korenia
  • kúsky kdoule (na získanie žltej farby)
  • voliteľne môžete pridať rascu, fenikel, hrozno alebo jablká

Príprava:

Vezmite nádobu a do nej musíte vložiť vrstvu nakrájanej kapusty. Potom na túto vrstvu musíte dať trochu soli a korenia. Neustále to robte, kým nevyužijete všetky ingrediencie. Teraz musíte naplniť zvyšok sudu vodou. Uistite sa, že voda pokrýva kapustu.

Potom musíte sud dobre uzavrieť. Tento sud musíte udržiavať pri izbovej teplote, kým sa kapusta kyslá, čo zvyčajne trvá asi mesiac. Potom musíte premiestniť tento valec na chladnejšie miesto, napríklad do suterénu, a udržiavať teplotu okolo a nie viac ako päť stupňov. Ak hlaveň nie je úplne plná, zoberte plastový sáčok, naplňte ho vodou a pomocou závažia ho zatlačte na kapustu.

ZDROJ:yourstylishlife.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>