Tieto potraviny majú vysoký obsah horčíka. Kto ich bude jesť, ten bude zdravý ako ryba

Horčík je pre ľudské telo veľmi dôležitou látkou, ktorá dokáže optimalizovať všetky biologické procesy, rovnako ako sa dokáže starať aj o naše zdravie. To jasne ukazuje, že sa bez horčíka nezaobídeme. Dopĺňať ho síce môžeme rôznymi doplnkami stravy, ale to nie je ideálne. Lepšie je forma prírodný, priamo z potravín. Aké sú tie najlepšie? Pozrite sa na 15 našich osvedčených tipov.

Čo všetko horčík dokáže?

Než sa na jednotlivé potraviny pozrieme, je dobré povedať si, čo všetko horčík v našom tele dokáže. Vie napríklad zabezpečiť dostatok energie pre organizmus, rovnako ako dokáže blahodarne pôsobiť na cievy. Má pozitívny vplyv na nervové vlákna, rovnako ako na všetky druhy svalstva v tele. Dokáže ovplyvňovať zdravie a tiež pevnosť ako kostí, tak samozrejme i zubov. Podľa posledných zistení vie tiež regulovať hladinu krvného cukru v krvi.

Ak je horčíka naopak málo, môžu sa objaviť veľké zdravotné komplikácie. Sem radíme potrebné bolesti hlavy prechádzajúca až k migrénam. Rizikom sú aj psychické problémy, ako sú úzkostné stavy, ale aj depresie. Zabúdať nemožno na možné problémy so srdcom, a to vrátane zástav. K tomu všetkému pridajme všeobecne to, že telo nemusí fungovať tak, ako by malo.

Koľko horčíka je potrebné prijímať?

Už viete, že jeho dôležitosť v našom tele je oveľa väčšia, než si celý rad ľudí myslí. S tým súvisí aj otázka toho, koľko horčíka je na mieste prijímať, aby bol náš organizmus dobre fungujúci. Treba povedať, že dané odhady sa môžu meniť s ohľadom na pohlavie, vek, zdravie, alebo denný režim človeka. Aktuálne sa uvádza, že denná odporúčaná dávka je zhruba 300 – 400 mg horčíka denne. K tej sa viažu tiež štatistiky hovoriaci, že aktuálne ľudí prijmú zhruba len 150 – 250 mg denne, čo je celkom málo. Je preto na mieste upraviť jedálniček, aby mal človek horčíka dostatok.

Aké potraviny sú pre príjem horčíka dôležité?

Ideálnou voľbou je rozhodne zelenina, ktorá ho obsahuje viac než dosť. A keďže ide o naozaj rozmanité druhy, dá sa dobre zaradiť do akéhokoľvek jedálnička. My sme dali dohromady celkom 15 jednotlivých druhov, ktoré sú na horčík najbohatší. Práve vďaka nim dodáte telu všetko, čo potrebuje. A dokonca si aj pochutnáte. Dominujú šaláty, ale tie nie sú jediným zdrojom. Pozrite sa:

  • Mangold
  • čínska kapusta
  • Rímsky šalát
  • kel kučeravý
  • špenát
  • biele kapusta
  • brokolica
  • kapustačervená
  • repa
  • okrúhlica

Nie je to ale len zelenina, ktorá dokáže ponúknuť vysoký obsah tejto látky. Spomenuli sme, že vám ukážeme hneď 15 potravín a tak niektoré ešte stále chýba. O aké ide? Tu už je výber ešte rozmanitejší, čo opäť znamená, že je možné zaujímavým spôsobom rozšíriť svoj jedálniček. Medzi hlavné naše tipy patrí:

Avokádo

Populárna potravina, ktorá je už celkom jednoducho zohnať. Jedno avokádo dokáže telu dodať aj necelých 60 mg horčíka, čo je pomerne zaujímavá dávka, na tak malú plodinu. Okrem toho obsahuje aj rad ďalších látok.

Ryby

Ani tým sa nevyhýbajte. Konkrétne potom lososom, alebo makrelám. Tie sú v tomto smere rozhodne najlepšou voľbou. Jedna porcia takejto ryby vám môže dať tiež až okolo 60 mg dôležitého horčíka.

Cuketa

veľmi populárna zelenina v poslednej dobe. Ak si ju pestujete na záhradke, máte istotu vysokého obsahu všetkých prospešných látok. A to aj vrátane horčíka. Keď si dáte celú cuketu, tak do tela dostanete asi 50 mg horčíka.

Ovocie

Nie každej, ale z tých najlepších musíme jasne spomenúť treba maliny a jahody, alebo tiež papáju či melón kantalup. Aj tu zaujme obsah, ktorý sa môže pohybovať medzi 30 – 60 mg na jednu porciu. Teda na jeden kus ovocia.

Orechy

Dajte si ich a doplníte horčík veľmi dobre. Najlepšie urobíte, keď si dáte kešu orechy, ale aj para orechy, prípadne mandle. Treba povedať, že 50 gramov takýchto orechov vám vie dodať až 150 mg horčíka. A to už je veľmi zaujímavá dávka.

ZDROJ:kobieceinspiracie.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>