Tento jednoduchý test vám pomôže zistiť, či ste kúpili med falošný alebo pravý

Med má mnoho zdravotných výhod. Je antiseptický, používame ho ako sladidlo, má upokojujúce účinky a slúži aj ako diuretikum. Čo je však dôležité, má tiež liečivé vlastnosti a je vynikajúcim zdrojom energie. Dôležité však je, aby sme vedeli, aký med si kupujeme. Je ten Váš prírodné a priamo od včiel?

Na trhu sa objavujú rôzne druhy, rôzne značky. Med teda môže byť spracovávaný ďalej a podrobený mnohým modifikáciám. Takéto medy obsahujú chemické látky, ktoré znižujú jeho cenu. Preto by sme sa mali mať na pozore, ak chceme konzumovať naozaj čistý med.

Podľa nedávnej štúdie organizácie, ktorá sa venuje bezpečnosti potravín, až 76% všetkých dostupných medov na trhu prešlo procesom tzv. Ultrafiltrácie.

Ak si občas kupujete med v obchode a nie priamo od včelára, mali by ste sa pozrieť hlavne na kvalitu sladkej pochutiny v skle. Dobre si prezrite obal, hodnoty, zafarbenie medu a hlavne cenu. Bohužiaľ, rozdiely medzi čistým medom a tým spracovaným sú obrovské. Za cenu 50 Sk nechcite krásny prírodný med, ktorý neobsahuje žiadne prímesi. Hovorí sa, že med je drahý. To veru je! No za iné lieky platíte koľkokrát oveľa oveľa viac.

Aké sú rozdiely medzi čistým a pasterizovaným medom?

Čistý med je produkt priamo od včiel, ktorý je spracovávaný včelári. Ten sa o včielky poctivo stará. Med je ďalej spracovaný bez akéhokoľvek iného procesu. To znamená, že sa stočí a rovno balia do pohárov. Taký čistý med pochádza z rôznych kvetín, oblastí a podobne.

30 gramov medu obsahuje asi 20 druhov vitamínov, 18 druhov aminokyselín, 16 minerálov a veľa antioxidantov. Čistý med má rovnako antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti.

Pasterizovaný med sa zahrieva na 65 až 80 stupňov Celzia a tým pádom teplota ničí niektoré z týchto stopových prvkov. Med sa stáva rafinovaný a nevhodný, ak sa chcete liečiť napríklad z chrípky. Zmení svoju štruktúru, farbu, chuť, pretože karamelizuje.

Ako rozoznať čistý, prírodný med od toho chemicky spracovaného?

Čistý med časom kryštalizuje

Ak sa Vám ani po čase v mede nevytvorí kryštáliky, ide pravdepodobne o chemicky spracovaný med.

Farebný kontrast

Do pohára s troškou vody kvapnite pár kvapiek jódu. Následne pridajte lyžičku medu. Ak v pohári med zmodrie, potom sa pri spracovaní miešal s kukuričným škrobom.

Test teplom

Dajte si trošku medu na lyžičku a skúste ho zapáliť. Ak sa rozsvieti aspoň malý plamienok, máte istotu, že sa jedná o čistý med.

Pozor na penu

Do pohára s vodou pridajte pár kvapiek octu a následne lyžičku medu. Ak zbadáte, že na povrchu sa tvorí pena, znamená to, že med nie je čistý a prírodný, ale nachádza sa v ňom veľa prímesí.

Rozpustnosť vo vode

Pridajte lyžičku medu do pohára s troškou vody. Ak sa začne hneď rozpúšťať, znamená to, že má naozaj nízku kvalitu. Čistý med sa v studenej vode len tak nerozpustí.

A na záver – pozorne si čítajte etiket

Pokiaľ si na etikete prečítate, že med obsahuje ovocný cukor, kukuričný sirup, glukóza-fruktózový sirup a podobne, určite ho nekupujte.

Varovanie!

Med by ste nikdy nemali dávať veľmi malým deťom, pretože obsahuje látky, ktoré veľmi malým deťom môžu uškodiť. My dospelí už máme v tele vytvorené látky, ktoré si s medom poradí.

ZDROJ.fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>