Táto fantastická zelenina je rovnako sladká ako cukríky, rozdiel je v tom, že je neskutočne zdravá

Dnes skúmame jednu z našich ďalších superpotravín, čo nie je nič iné ako cvikla!

Aj keď všetky vyzerajú rovnako v supermarketoch a zeleninároch, existujú aj rôzne druhy repy. Môžeme rozlišovať medzi pretiahnutými a sférickými odrodami, existuje však aj detský terč. Pre tých, ktorí uprednostňujú zemskú vôňu repy, môže byť žltá repa skvelou voľbou, pretože poskytuje omnoho miernejšiu chuť.

Cvikla sa väčšinou vyskytuje na pultoch obchodov medzi júnom a októbrom, keď je toto obdobie. 

Áno, husté tmavo zelené listy sú plné draslíka, ktorý môže byť skvelým základom pre akýkoľvek z našich ľahkých šalátov .

Cvikla sa tiež veľmi ľahko skladuje, pretože sa uchováva po dlhú dobu. Je pravda, že trochu stráca chrumkavosť, ale čím dlhšie ju skladujeme, tým sladšie sa stáva jej mäso.

Podobne ako u všetkých koreňovej zeleniny by sa cvikla mala pred použitím dôkladne vyčistiť .

Už ste si to prečítali? Všetci pacienti s pľúcami by mali konzumovať vodu z červenej repy!

Červená repa je tiež skutočnou superkou, pretože obsahuje veľa výživných látok bez toho, aby telo zaťažovalo zbytočnými kalóriami. 100 g repy obsahuje iba 40 kalórií a 0,2 tuku. Naopak obsahuje 1,7 g bielkovín a 2 g vlákniny, ako aj nespočetné množstvo vitamínov a minerálov: horčík, kyselinu listovú, mangán, draslík, železo a vitamíny C a B6 .

Vďaka vysokému antioxidačnému obsahu cukrovej repy dobre bojuje aj s voľnými radikálmiPodporuje normálne fungovanie črevného traktu a žalúdka a účinne ich čistí. Vďaka svojmu protizápalovému účinku môže zmierniť príznaky niekoľkých chorôb: žalúdočné ťažkosti, rakovina čreva, problémy s pečeňou.

Zelenina so zemitou chuťou harmonizuje hladiny cukru v krvi a nižšie hladiny cholesterolu, čo pomáha udržiavať kardiovaskulárne zdravie .

Kvôli všestrannému použitiu repu môžeme konzumovať zmiešanú do šalátov, dusenú, vymačkanú zo šťavy, ale z nej môžeme vyprážať aj repné lupienky a dokonca vyniká ako vynikajúca príloha k hlavným jedlám.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie. Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku. Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výlučne po konzultácii s vašim lekárom.

ZDROJ:twice.hu

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>