Táto diéta je vhodná na regeneráciu a odľahčenie pečene

Kým cieľom väčšiny diét je redukcia prebytočných kilogramov či ozdravenie jedálnička, pečeňová diéta prináša odľahčenie pečeni.

Pečeň je najväčšou žľazou a najväčším orgánom brušnej dutiny v ľudskom tele. Nachádza sa na pravej strane pod bránicou a majú klinovitý tvar. Zastupujú detoxikačnú funkciu a predstavujú centrum metabolické výmeny, filter a úložisko dôležitých látok.

Prevenciou je striedmosť

Pečeňové diéta sa drží na lekárske odporúčania, spravidla po prekonaní choroby zaťažujúce pečeň. Striedmosť v jedle a pití alkoholu či prevencia proti žloutenkám a mononukleóze by mala pomôcť pečeň udržať zdravá a vyhnúť sa prísnej diéte.

Ochorenie pečene zapríčiňuje nadmerné užívanie liekov, pitie alkoholu ale tiež infekčné choroby, najčastejšie mononukleóza a žltačky. Tie sa zvyčajne šíri veľmi rýchlo.

Proti žloutačke typu A a B sa dá chrániť očkovaním, a to raz kombinovanou vakcínou, ktorá sa očkuje v troch dávkach a poskytuje dlhodobý účinok. Naproti tomu proti mononukleóze zatiaľ takáto ochrana neexistuje a v rámci prevencie sa odporúča vyhýbať sa kontaktu s chorými.

Príčiny ochorenia pečene:

  • nadmerné užívanie liekov
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • infekčné ochorenie, najčastejšie mononukleóza a žltačky

Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva

Pacienti s chorými pečeňou musí držať pečeňovú diétu niekoľko mesiacov až pol roka. Úprava jedálnička spočíva predovšetkým vo vynechaní živočíšnych i rastlinných tukov a živočíšnych bielkovín. Jedlá sa nesmie podstatne koreniť, neodporúča sa ani bujón, cesnak či cibuľa.

Milovníci pečiva si musí počkať pár dní a jesť iba staršie, okoralý kúsky alebo netučné diétne koláče.

Absolútne zakázaný je alkohol, ktorého konzumácia pečeň veľmi zaťažuje.

Nevhodné potraviny pri pečeňovej diéte

  • masť, maslo, tučné mäso
  • údeniny – suché salámy, paštéty, klobásy
  • tučné mliečne výrobky
  • ostré korenie, bujóny
  • vajcia, tatarka, majonéza
  • niektoré zelenina – cesnak, cibuľa, uhorka
  • niektoré ryby – losos, makrela, kaviár
  • čerstvé pečivo a sladkosti

Vyhnite sa vyprážaným jedlám

Aby jedlo spĺňalo podmienky pečeňovej diéty, nesmie sa suroviny počas prípravy smažiť ani grilovať. Dokonca ani pečenie nie je vhodné. Naopak sa odporúča variť vo vode, dusiť, prípadne upravovať jedlo na teflónovej panvici bez použitia tuku. Často sa pokrmy dajú chutne a zdravo pripraviť aj v tlakových hrncoch.

Vhodné potraviny pri pečeňovej diéte

  • olivový alebo repkový olej
  • chudé mäso
  • nízkotučné a polotučné mliečne výrobky
  • neostré korenie
  • zelenina – mrkva, zeler, brokolica, paradajky
  • ovocie (okrem kompótu, kokosu, marmelády)
  • pečivo – včerajšie, chlieb, netučné koláče
  • výrobky zo zemiakového a tvarohového cesta

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>