Šokujúce fakty o obľúbených krevetách! Keď sa o nich dozviete, pravdepodobne už žiadnu krevetu do úst a ani do košíka v supermarkete nehodíte

Krevety, jedna z našich obľúbených delikatesov z morských plodov. Sú tak chutné! Prečo by sme sa ich mali vzdať!

Ale zatiaľ čo naše obchody s potravinami sú naplnené taškami lacných mrazených kreviet, v zákulisí sa objavujú procesy, ktorých keď sa dozviete, už sa ich viac nedotknete.
Ako viete, väčšina z kreviet boli chytené v moriach a oceánoch, ako sa často uvádza v reklame, ale niektoré sú pestované v pobrežných riekach.

Tieto bazény sa ťažko nazývajú čisté, sú naplnené veľkými dávkami rôznych chemikálií, vrátane močoviny, superfosfátov a motorovej nafty. Krevety obsahujú pesticídy, antibiotiká ( niektoré sú zakázané v rozvinutých krajinách) prostriedky pre vnadenie rýb, na báze chlóru, tripolyfosfát sodný, bórax a hydroxid sodný.

 Farmy na krevety už roztrieštili podľa odhadov asi 38% mangrovových lesov na svete, aby zabezpečili nepretržitý tok kreviet do našich supermarketov a toto poškodenie je trvalé.

Nielen že sa mangrovy obnovia krátko po ukončení výroby, ale všetky okolité oblasti sa zmenia na pustiny. Podľa výskumu Yale University, priemyselné krevety poľnohospodárstvo urobilo v niektorých oblastiach Bangladéša úplne nevhodné podmienky k ľudskému životu: „Zavedenie brakickej vody kreviet akvakultúry … spôsobili masívne eróziu pôdy a ekologickej krízy v tomto regióne.“

„Aby ste dostali 1 kg kreviet, musíte zmenšiť 5 štvorcových kilometrov mangrovových lesov. Zem je spravidla vyčerpaná na 10 rokov a ďalších štyridsať rokov bude nevhodná. Dokonca aj odlesňovanie hospodárskych zvierat v porovnaní s farmami na krevety vyzerá bezpečnejšie, „ hovorí Stephen Messenger.

Keď chytajú krevety hlboké trallery odoberú život od 2 do asi 20 kg „úlovku“ (nechcené ryby, ktoré trailer omylom naberie). Trawling je porovnateľný s buldozérom a určite chápete, že sa nedá chytiť ryba len jedného druhu. Vedľajšie úlovky zahŕňajú žraloky, morské hviezdy, morské korytnačky a oveľa viac. Zatiaľ čo vlečné siete na krevety predstavujú iba 2% svetového lovu rýb, zodpovedá za tretinu svetových vedľajších úlovkov. Potom sa jednoducho vyhodí cez palubu.

Čo sa týka zdravotných rizík, väčšina kreviet nie je testovaná na žiadne GOST. Keď výskumníci testovali dovezené krevetky pripravené na spotrebu, našlo sa 162 rôznych druhov baktérií rezistentných a 10 rôznych antibiotík.

Pravdepodobne jediný bezpečný spôsob, ako jesť krevety dnes, je chytiť ich sám remeselným spôsobom. Ešte lepšie, stačí prestať jesť krevety. V blízkej budúcnosti sa výrobné normy výrazne nezmenia a kúpu kreviet zabezpečuje iba tento strašný systém; a je nepravdepodobné, že výroba sa zmení, ak dopyt zostane na súčasnej úrovni.

A nezabudnite, len zmena vašej spotreby – spoločne zmení svet!

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>