Pruhovaná dobrota. Aké choroby môže priniesť melón?


Melón je celkovo zdravou potravinou, ktorú by sme mali zaradiť do svojho jedálnička.  Ak ho budete jesť v primeranom množstve, žiadne nežiadúce účinky nehrozia! V prípade jeho konzumácie vo väčšom množstve, môže dôjsť k určitým problémom. Melón totiž obsahuje veľa lykopénu a draslíka!

Nie každý však vie, že sa môže stať smrteľným – ak je nesprávne pestovaný, zberaný alebo konzumovaný. Choroby, ktoré môže voňavý melón vyvolať, sú rôzne a závažné. Preto sa oplatí starostlivo preštudovať všetky potenciálne riziká a hrozby, aby sa minimalizovalo poškodenie a udržiavalo zdravie. O tom, čo tento zelený symbol augusta spôsobuje a ako správne vyberať kvalitné ovocie, informoval AiF.ru lekár najvyššej kategórie, vedúci terapeutického oddelenia Klinického a diagnostického centra „Meditsentr“ (pobočka GlavUpDK na ruskom ministerstve zahraničných vecí) Olga Sahakyan.

Bude vám z melóna zle?

Lykopén je rastlinnou živinou a zlúčeninou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ovocí a zelenine. V ľudskom tele spúšťa mnohé reakcie, ktoré podporujú vaše zdravie. Taktiež je to červený pigment, ktorý dáva melónom, paradajkám a červeným grapefruitom ich farbu.

Táto látka sa spája so zdravím srdca, kostí a s prevenciou rakoviny prostaty. Lykopén je tiež silný antioxidant a podľa odborníčky na výživu Victorii Jarzabkowski má protizápalové vlastnosti. Ak chcete maximalizovať svoj príjem lykopénu, melón by mal dozrieť. Čím má intenzívnejšiu farbu, tým je v ňom vyššia koncentrácia lykopénu. Taktiež aj betakaroténu!

Jedna porcia melónu obsahuje až 9 až 13 mg lykopénu. Opatrne však s množstvo prijatého lykopénu! Ak by ste ho prijali viac ako 30 mg za deň, môže v organizme vyvolať vedľajšie účinky ako gastrointestinálne poruchy, nevoľnosť, hnačku, nadúvanie.

Keď draslík zabíja!

Na konzumáciu melóna by si mali dávať pozor hlavne ľudia s diagnózou –  hyperkaliémia, ktorí majú v krvi príliš veľa draslíka. Denne by nemali spotrebovať viac ako jednu šálku melóna, ktorá má menej ako 140 mg draslíka. Podľa National Institutes of Health hyperkaliémia môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu a k ďalším kardiovaskulárnym problémom ako nepravidelný srdcový tep, chýbajúci pulz, srdcová zástava, ale nepriaznivo vplýva aj na svalovú kontrolu. Ľudia s hyperkaliémiou majú poruchu obličiek, ktoré v tele slúžia práve na odstránenie prebytočného draslíka. Konzumácia väčšieho množstva potravín, ktoré obsahujú draslík, môže teda nepriaznivo ovplyvniť ľudí s touto diagnózou!

Čo vám ešte hrozí?

Ďalšie negatíva melónu:

  • Nevhodný pre diabetikov – Melón môže spôsobiť prudký vzostup hladiny cukru v tele.
  • Prispieva k poklesu krvného tlaku – Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k poklesu hladiny krvného tlaku. Ľudia s nízkym krvným tlakom by sa mu mali radšej vyhýbať!
  • Môže spustiť alergickú reakciu – U niektorých môže spustiť nepríjemnú alergiu vo forme vyrážok či opuchu tváre. U tých, ktorí sú alergickí na mrkvu a uhorky, je dosť možné, že sa rozvinie aj alergia na melóny.
  • Hrozí riedka stolica – Toto ovocie obsahuje špeciálny druh cukru, sorbitol. Tí, ktorí sú clltiví na sorbitol, môžu mať po konzumácii melóna riedku stolicu.
  • Impotencia – Nadmerná konzumácia melónu sa dokonca spája s impotenciou a erektilnou dysfunkciou u mužov!
  • Riziko tehotenskej cukrovky – Tehotenská cukrovka trápi množstvo žien, ktoré očakávajú nový prírastok do rodiny. Melóny obsahujú síce veľa vody, ale aj prírodného cukru a ich veľké množstvo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť ku gestačnému diabetes. Tehotné ženy by preto mali radšej nepokúšať šťastie a prestať s konzumáciou tohto ovocia.

Záver

Odporúča sa nakupovať melóny v sezóne v obchodoch alebo na špeciálne určených miestach na obchodovanie, vyhýbať sa predávaným pri cestách, pri vchode do mesta, z automobilov a iných provizórnych predajní.

V žiadnom prípade by ste si nemali kúpiť melón poškodený, prasknutý alebo odrezaný predajcom. To isté platí pre melóny, narezané na plátky / kúsky a predávané v zásobníkoch v obchode. Mikróby zostávajú na noži (bez ohľadu na to, ako sú čisté). Na vodnom melóne, ktorý obsahuje cukor, stafylokoky, streptokoky a ďalšie mikróby rýchlo rastú. Preto by sa malo ovocie nakupovať iba celé a pokiaľ možno stredne veľké (5-7 kg).Meloun by nemal mať matný povlak, priehlbiny, zhnité miesta.

ZDROJ: aif.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>