Premýšľali ste niekedy nad tým koľko cukru v skutočnosti obsahujú šťavy, ktoré kupujeme, budete zhrozený

Ktorá šťava obsahuje 1,5 krát viac cukru než koka-kola? Je čerstvo vylisovaný pomarančový džús dobrý pre zdravie a balený – je škodlivý?

Sú džúsy naozaj užitočné?

Tradične sa verí, že balené džúsy sú chemické zlo, zatiaľ čo čerstvo stlačené sú diétny výrobok bohatý na užitočné vitamíny a minerály.

 

Napriek relatívne vysokej prítomnosti vitamínu C v džúse (v prípade paketu sa obvykle pridá umelo), obsah sacharidov vo forme cukru v mnohých ovocných šťavách občas prekročí obsah cukru viac ako u nealkoholické nápoje typu Coca-Cola.

Nižšie je tabuľka obsahu cukru v rôznych šťavách. Väčšina z toho v hrozne – štandardné sklo obsahuje takmer 8 lyžičiek cukru, čo je jeden a pol (!) Krát viac ako v Coca-Cole. Najmenej cukru je v paradajkovej šťave a to asi 2 lyžice na štandardné sklo.

Tabuľka obsahu cukru v šťave

  • Hroznová šťava – 14-15 g cukru v 100 ml, 8 lyžičiek cukru na pohár (250 ml)
  • Jablková šťava – 10-12 g cukru v 100 ml, 6 lyžičiek cukru na pohár (250 ml)
  • Peach juice – 12-13 g cukru v 100 ml, 6 lyžičiek cukru na pohár (250 ml)
  • Hruška šťava – 11-12 g cukru v 100 ml, 6 lyžice cukru na pohár (250 ml)
  • Pomarančová šťava – 8-10 g cukru v 100 ml, 5 lyžičiek cukru na pohár (250 ml)
  • Čerešňová šťava – 7-8 g cukru v 100 ml, 4 lyžice cukru na pohár (250 ml)
  • Šťava z granátového jablka – 7-8 g cukru v 100 ml, 4 polievkové lyžice cukru na pohár (250 ml)
  • Mrkvová šťava – 4-5 g cukru v 100 ml, 2,5 lyžice cukru na pohár (250 ml)
  • Paradajková šťava – 3-4 g cukru v 100 ml, 2 lyžice cukru na pohár (250 ml)
  • Na porovnanie: Coca-Cola – 10 gramov cukru v 100 ml, 5 polievkových lyžíc cukru na pohár (250 ml)

A čo vitamíny?

Upozorňujeme, že výrobcovia džúsu nikdy neuvádzajú, ako sa tieto veľmi vitamíny „objavili v šťave“ a prečo ich naozaj potrebujete. Rozumie sa, že vitamíny v šťave sú „od prírody“ a sú potrebné pre to, aby osoba „udržiavala zdravie“. Je to myslené, ale nie vyjadrené.

Horká pravda je, že väčšina vitamínov v balených šťavách sú len chemickými prísadami.

V 100 ml pomarančového džúsu skutočne obsahovala asi 80% dennej dávky vitamínu C a 4% vitamínu A normu (rada ďalších vitamínov výrazne nižšie).

Ako zabalené šťavy?

Viac ako 90% šťavy predávané v našej krajine sú „obnovené“. Tieto šťavy sú vyrobené zo zmesi voda, cukor, kyselina citrónová, vitamín C (ktorý, mimochodom, je jedným z najsilnejších prírodných konzervačných látok), ovocné koncentráty a šťavy „recyklácia“.

Na druhej strane ovocné šťavy sekundárneho spracovania („hmotnosť“) sú šťavy, ktoré sa získajú pri technologickom praní. Proces spočíva v tom, že zvyšky pomarančov alebo jabĺk, ktoré zostali po získaní šťavy priameho lisovania, sú najskôr namočené, potom usadené a potom opäť stlačené.

Prečo sú šťavy škodlivé?

Napriek tomu, že ovocné šťavy obsahujú vitamíny (najmä vitamín C), obrovský obsah cukru prevažuje nad týmto prínosom. Pripomeňme si, že pravidelná konzumácia potravín s cukrom a rýchlymi sacharidmi prerušuje metabolizmus a je zaručené, že povedie k nadmernej hmotnosti.

Zároveň nie je pre telo podstatné, či používate biely rafinovaný cukor alebo „prírodný“ ovocný cukor. Mimochodom, táto látka bude ešte viac škodlivá pre metabolizmus, pretože pozostáva prevažne z fruktózy, ktorá sa dostáva priamo do tukových zásob.

Záver

Prečo je ovocie užitočné a je lepšie ho zameniť za šťavy?

Jednou z najužitočnejších zložiek ovocia nie sú vitamíny, ale vláknina (vláknina), ktorá je úplne odstránená pri výrobe šťavy.

ZDROJ:econet.ru

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>