Používate na gril hliníkovú fóliu? Radšej to nerobte, môže to spôsobiť viac škody ako úžitku

Každý má doma hliníkovú fóliu. Používame ho pri mnohých činnostiach, ale najčastejšie sa týkajú potravín. Skladujeme sendviče, pečieme a grilujeme. V skutočnosti však hliníková fólia môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Ukazuje sa, že to môže byť nebezpečné pre zdravie.

Najdôležitejšou vlastnosťou fólie je to, že udržuje teplo, čo je dôvod, prečo sa jedlá v nej pečené rýchlejšie a po vybratí z rúry zostanú dlhšie teplé.

Na fóliovom grile zvyčajne pripravujeme zemiaky a kukuricu. V rúre používame fóliu na mäso a ryby. Pri príprave jedla však existuje niekoľko nevýhod.

Fólie a zdravie

Vyhrievaná fólia je veľmi náchylná na praskliny, čo uľahčuje prenos na jedlo.

Štúdie ukazujú, že s Alzheimerovou chorobou je spojená vysoká hladina hliníka.

Pri použití fólie na grile je veľmi pravdepodobné, že kusy horia a spôsobujú výpary nebezpečné pre naše zdravie. Pri vdychovaní hliníkového prachu zvyšujeme šance na problémy s dýchaním. Existuje niekoľko publikácií, ktoré tvrdia, že vdychovanie pár z hliníkovej fólie môže viesť k pľúcnej fibróze.

Ďalšou hrozbou je, že hliník má tendenciu hromadiť sa v kostiach. Potom sa zlúčenina snaží konkurovať vápniku a oslabuje aktivitu našich kostných buniek.

Fólie nie je všetko

Okrem fólie používame v kuchyni aj hliníkové hrnce. Ak takú máte, potom starostlivo premýšľajte o tom, či sa oplatí ich zbaviť pre svoje zdravie.

Ako vymeniť fóliu?

Potraviny sa môžu skladovať vo vreckách, nádobách, výhodne v sklenených alebo papierových vreckách. Namiesto použitia hliníkovej fólie pri pečení v rúre jednoducho upravte nastavenia rúry. 

ZDROJ:kobieceinspiracie.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>