Používáte kanolový olej? Podľa odborníkov sa mu radšej vyhýbajte

Olej je bežnou zložkou mnohých potravín, čo je obľúbená kuchynská položka. A kým existuje veľa rôznych druhov olejov, je celkom jasné, že nie všetky sú vytvorené rovnaké, pokiaľ ide o veci ako chuť, konzistencia, cena a najmä prínosy pre zdravie.

Svetu vládne trend zdravých olejov. Už totiž nie je vychvaľovaný len olivový, ktorému v hitparáde obľúbenosti šliape na päty ten kokosový. Do centra pozornosti sa dostáva aj avokádový, ľanový, sójový či kanolový. Že práve ten posledný máte v kuchyni aj vy? Potom by ste mali poznať všetky riziká, ktoré jeho konzumácia prinášajú …

Spoznajte svojho nepriateľa

Kanolový olej je vlastne druhom repkového oleja. Vyrába sa zo špeciálnej odrody repky zvanej nexera. Ešte donedávna odborníci poukazovali na to, že vďaka vysokému podielu jednoduchých nenasýtených mastných kyselín reguluje škodlivý cholesterol a zlepšuje kondíciu srdca. Lenže teraz je vraj všetko inak a experti pripúšťajú, že sa poriadne „sekli v úsudku“ . Závery početných štúdií totiž naznačujú, že tento olej vôbec nie je také terno, ako sa predpokladalo. Aké sú jeho novo objavenej temné stránky?

Zvýšené riziko rakoviny? Bohužiaľ aj s tým musíte počítať

Smutnou pravdou je, že takmer všetky druhy repkového oleja sa vyrábajú z geneticky modifikovaných plodín. Asi tušíte, že toto nie je niečo, čo by človeku dvakrát prospievalo. Proces modifikácie síce z vedeckého hľadiska znižuje obsah závadné kyseliny erukovej, na stranu druhú ale vraj zase zvyšuje množstvo kyseliny olejovej. Tá je spájaná so spomaleným rastom dojčiat, abnormalitami krvného obehu, vznikom alergií a zvýšeným rizikom rakoviny.

Zhoršená pamäť alebo Alzheimer

Príliš povzbudivú prognózu neprináša ani závery amerického výskumu uskutočneného na Pensylvánskej Lewis Katz School of Medicine at Temple University. Z nich vyplýva, že dlhodobá konzumácia kanolového produktu úzko súvisí s poklesom pamäte a vývojom Alzheimerovej choroby. Preukázal to výskum vykonaný na myšiach, ktorým sa po podávaní tejto „dobroty“ značne znížil kontakt medzi mozgovými neurónmi.

Aj poruchy obličiek môžu rýchlo prísť

Akoby desivých informácií už takto nebolo málo, do tretice všetko zlé sa dajú započítať aj poznatky amerického prieskumu publikované v magazíne Environmental Sciences Europe. V tých by ste sa pre zmenu dočítali, že užívateľom kanolového oleja hrozí poruchy detoxikačných orgánov, ako sú obličky a pečeň. Dôvod? Ten hľadajte vo vyššie uvedenej genetickej modifikácii plodín, z ktorých je dané mazadlo vyrobené. No to sú teda veci …

ZDROJ:liveinternet.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>