Overený storočiami elixír zdravia? Stačí jedna lyžica denne

Už jedna lyžica kyslej kapusty denne (najlepšie ráno) bude mať na náš organizmus blahodárne účinky. Má pozitívny vplyv na celkovú detoxikáciu tela, obsahuje enzýmy, probiotiká či vitamíny a minerály. Laktobacily v kyslej kapuste pomáhajú pri zažívaní, sú veľkým prínosom pre črevá, pretože vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobí ako „kefa“ na vnútornosti, nielen čreva, ale aj pečeň. A kapusta navyše pomáha zmierniť chuť na sladké, má minimum kalórií a pritom nás výborne zasýti, takže taká kapustová diéta je ideálne, keď chceme schudnúť.

Kyslá kapusta je našej domácej superpotraviny

Samozrejme nesmieme zabudnúť na vitamín C, ktorého je kyslá kapusta významným zdrojom. Kapusta pôsobí tiež antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, je dobré pri liečbe dny a žlčových kameňov. Vďaka vysokému obsahu draslíka pôsobí močopudne, preto je vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom, srdcovými a cievnymi chorobami.

Naložiť si kapustu nie je žiadna veda

Vlastné kyslej doma si môžeme pripraviť napríklad aj v panelákovom byte. Ak mám chladnú chodbu, je najlepšie naložiť kapusta do keramického súdka, kapustníky, ktorý sa vyrába v rôznych veľkostiach. Hlávky najprv očistíme od špinavých, potrhaných a plesnivých listov, umyjeme ich v studenej vode a nakrájame (alebo pri menšom množstve nakrájame) na hrubšie rezance. 

  • Dno nádoby môžeme (ale nemusíme) vyložiť celými kapustnými, chrenovým alebo napríklad vinnými listami.
  • Na ne potom voľne sypeme krouhanku, posolíme, pridáme korenie a riadne utlačíme. Pri menšom množstve stačí pevná päsť, pri väčšom je pohodlnejšie použiť drevený tĺka. Vrstvu kapusty vždy pěchujeme tak dlhú, až sa nad vrstvou objaví aspoň niekoľko centimetrov šťavy.
  • Sa solením opatrne, na desať kilogramov kapustné krouhanky stačí len štyridsať gramov soli! Čo sa týka korenie, záleží na zvyklostiach: k kapusta sa tradične pridáva rasca, niekedy horčičné semienko, kôpor, koriander, nakrájaná cibuľa alebo niekoľko malých jabĺčok.
  • Keď je nádoba naplnená, zaťažíme celý obsah ťažkým kameňom alebo uzavretú zaváracie fliaš naplnenú vodou. Kapustníky uzavrieme vekom a umiestnime ho na teplé miesto, kde začne prebiehať intenzívne kvasenia. Len pripomíname, že kvasenie musí prebehnúť bez prístupu vzduchu! Je to cvrkot, kvasný proces je búrlivý a kapusta intenzívne prebubláva. Zhruba za šesť týždňov už môžeme kapusty konzumovať.
  • Keď je kvasenie dokončené, nádobu s kapustou premiestnime do chladu, kde pri správnej starostlivosti vydrží naložené kapusty až do jari. Musí byť ale neustále potopených pod šťavou; ak šťavy ubudne, je treba ju doplniť prevarenou, osolenú (20 g soli na liter vody) a vychladnutou vodou, inak by sa kapusta začalo kaziť.
  • Pri nakladaní má mať kapusta teplotu asi 20 ° C, po dobu kvasenia, ktorá trvá 4-6 týždňov, teplotu 12-15 ° C.

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>