Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzujte. Budete očarení ako ich môžeme dobre zužitkovať

Vlašské orechy patria medzi potraviny, ktoré sa oplatí konzumovať. Mnohým štúdie ukázali, prečo jesť vlašské orechy. Sú totiž ideálne na podporu činnosti mozgu, prispievajú k zníženiu rizika vzniku infarktu, pomáhajú normalizovať hladinu cukru v krvi, ale tiež chráni pokožku pred vplyvom voľných radikálov, a tým pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu pokožky.

Čo vlašské orechy obsahujú?

  • množstvo vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny E, B1, B2, B3, B6, meď, fosfor, mangán
  • kyselinu listovú
  • cenné oleje

Vlašské orechy sú skutočne skvelou voľbou, ak máte chuť na niečo chrumkavého, chutného a zdraviu prospešného zároveň. Pozor si však dávajte na to, kedy je konzumujete. Dopriať by ste si ich mali hlavne v dopoludňajších hodinách. Ich konzumácia večer vám môže spôsobiť problémy so zaspávaním, pretože trvá pomerne dlho, než je organizmus strávi.

A čo orechové škrupiny?

Orechové škrupiny sú viacmenej považované za odpad, ktorý končí v koši. Ale nemusí. Škrupinky patria k prírodným materiálom, nie sú plné chémie a nie sú ani toxické. Preto sú považované za vyhovujúce ako pre prírodu, tak aj pre človeka. Už naši predkovia vedeli, že škrupiny majú skvelé vlastnosti, ktoré by mali byť využité pre zdravie človeka a pri liečbe rôznych zdravotných problémov.

Čaj z orechových škrupín

Už v minulosti sa škrupiny využívali ako prevencia pred vznikom cukrovky. Čaj zo škrupín vás tiež zbaví kašľa, nádchy a prechladnutia. Umyté obielené škrupiny použite na prípravu čaju, ktorý sa skvele osvedčil proti suchému, ale aj dlhotrvajúcou vlhkému kašli. Prekvapivo nemá horkú chuť, takže ho bez problémov môžete podávať aj malým deťom. Pite ho trikrát denne niekoľko dní po sebe.

Príprava:

Umyte a vyloupejte 10 vlašských orechov. Škrupinky potom dajte do 1/2 litra vody, priveďte do varu a potom pomaly varte 30 minút. Než čaj zlejeme, môžete po vypnutí nechať škrupiny ešte chvíľu lúhovať. Sceďte cez jemné sitko či plátno. Hotový čaj má medovú farbu, príjemne vonia a dobre chutí. 

Škrupiny pre krásu

Škrupiny z vlašských orechov nájdu uplatnenie aj vo svete krásy, a to konkrétne pri bielení zubov alebo pri starostlivosti o pleť.

Ak túžite po belších zuboch, tak jednoducho rozdrvte škrupiny na prášok a zmiešajte so zubnou pastou. Takto rozdrvené orechové škrupiny vám pomôžu zbaviť sa zubného plaku a tiež postupne prispejú k viditeľnému vybielenie zubov.

Ak túžite po žiarivej pleti, odporúča sa škrupiny rozdrviť na jemný prášok a zmiešať s čistiacim prípravkom na tvár. Vznikne vám jemný peeling, ktorý vás zbaví odumretých kožných buniek, vyčistí póry a zbaví nečistôt. Vaša pleť bude vďaka takémuto peelingu žiarivá a živá.

Orechový zázrak pre vlasy

Zmiešajte rozomleté škrupiny s panenským olivovým olejom a trochou vody. Zmes premiešajte a naneste na vlasy. Urobte si vlasový zábal a po hodine vlasy umyte. Neuveríte, ale budú vám žiariť, budú pevnejšie a uhladenejší

ZDROJ:kobieceinspiracie.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>