Objavte 5 favoritov s vysokým podielom vlákniny, s ktorými vám vaša diéta bude chutiť

Diétna vláknina je dôležitým prvkom stravy, preto by sme o nej mali vedieť čo najviac. Dnes vám povieme, čo to vlastne je, prečo to stojí za to ju konzumovať a ako to ovplyvňuje naše zdravie. Dozviete sa tiež päť najlepších zdrojov vlákniny v našej strave. Tieto výrobky sa určite oplatia zahrnúť do jedálneho lístka a jesť tak často, ako je to možné.

Čo je vláknina v potrave?

Vláknina z potravy je vláknina, ktorá je súčasťou rastlinných buniek. Naše telo ho nestrávi, preto ho musíme vylúčiť. S tým sa však z nášho tela vylučujú ďalšie potravinové usadeniny, ktoré sú v čreve. Jeho spotreba urýchľuje odstraňovanie zvyškov potravín až trikrát. Vďaka tomu sme na krátky čas vystavení toxínom nachádzajúcim sa v našich črevách, ktoré tam idú spolu s potravinami, ktoré jeme.

Diétna vláknina je rozdelená na vo vode nerozpustné a rozpustné. Tento nerozpustný prostriedok je skvelým nástrojom na čistenie čriev, funguje ako kefa na čistenie stien čriev a na vytlačenie odpadu. Rozpustná vláknina je však izolačná vrstva v črevách. Preto sa oplatí konzumovať oba typy.

Prečo je vláknina dôležitá pre zdravie?

V prevencii rakoviny gastrointestinálneho traktu hrá dôležitú úlohu vláknina z potravy. Jeho činy potvrdzujú početné štúdie. Vďaka tomu, že čistí naše črevá, znižuje aj trvanie pôsobenia karcinogénnych látok na naše telo. Samotná vláknina je však tiež dôležitá pre správne fungovanie nášho tráviaceho systému. Zabraňuje zápche, dodáva vám pocit sýtosti dlhšie, znižuje dokonca zlý cholesterol. 

Koľko vlákniny by sme mali denne spotrebovať? 

Odborníci na výživu odporúčajú asi 20 – 22 g. Naša strava obvykle obsahuje menej vlákniny, ako sa odporúča, a zriedka ani dvakrát. Preto sa oplatí zahrnúť do ponuky produkty s vysokým obsahom vlákniny.

Aké sú najlepšie zdroje vlákniny?

Vločky

Obilniny sú hlavným zdrojom vlákniny v našej strave. Preto budú obilniny alebo otruby veľmi dobrým návrhom na raňajky s vysokým obsahom vlákniny. Medzi nimi vládne ovsená kaša, čo by malo zaujímať aj ľudí, ktorí chcú prísť o pár kíl navyše. Časť ovsenej kaše na raňajky nielen zlepší naše zdravie prostredníctvom vlákniny, ale tiež nám dá pocit sýtosti na dlhšie obdobie a bude oveľa lepším riešením ako niekoľko kúskov pšeničného chleba.

Orechy

Orechy sú tiež dobrým zdrojom vlákniny. Sú skvelým desiatom alebo doplnkom šalátov a obilnín. Mandle, nervové orechy, para orechy, lieskové orechy, makadamové orechy, vlašské orechy a arašidy majú veľa vlákniny. Často sa hovorí, že by ste nemali jesť príliš veľa orechov, pretože ste na výkrme. To však nie je pravda, čo potvrdzujú aj početné štúdie. Naznačujú, že napriek skutočnosti, že výskumná skupina konzumujúca určité množstvo orechov by mala priberať na váhe, prírastok na hmotnosti sa ukázal byť oveľa menší.

Artičok

Artičok je dobrý zdroj vlákniny. 125 g vareného artičoku obsahuje približne 10 g vlákniny, čo je polovica dennej spotreby. Artyčok je rastlina, ktorú by ľudia mali radi pri strave. Pomáha vám schudnúť tým, že zrýchľuje váš metabolizmus. Je jedným z prírodných zoštíhlujúcich doplnkov stravy.

Brokolica

Nepáči sa ti artičok? Vyskúšajte brokolicu. Toto je obľúbený doplnok k večere alebo šalátom. 150 g brokolice je asi 5 g vlákniny. Sú považované za jednu z najzdravších zeleniny na svete. Obsahujú tiež veľa vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje.

Zelená zelenina

Ostatná zelená zelenina je tiež veľkým zdrojom vlákniny. Jedzte viac ružičkových klíčkov, avokáda, petržlenu, kapusty. Pamätajte tiež, že je to dôležité pre malé deti. Uľahčuje trávenie dieťaťa, a preto by malo byť detské menu správne zložené a malo by obsahovať aj vlákninu z potravy. 

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>