Neuveríte prečo, by zeler nemal chýbať v našom jedálničku, dokáže sa popasovať s rôznymi chorobami

Výhody zeleru?

Tu som sa zamilovala do tejto zeleniny, tu je to info, niekto môže byť šikovný, zeler je plne jedlá zelenina. V jedle môžete jesť všetky jeho časti: koreň, stonky, stopky, listy. Zeler má korenistú chuť a jemnú arómu, je široko používaný vo varení a farmakológii.

Korene a listy rastliny obsahujú cenné stopové prvky:
karotén
asparagín
kyselina nikotínová
tyrozín
éterické oleje

Zeler je tiež bohatý na vitamíny skupiny B, K, E, C, obsahuje provitamín A, kyselinu askorbovú a luteolín.

Strategické zásobovanie užitočnými látkami prispieva k skutočnosti, že zeler má priaznivý vplyv na telo. Obsahuje ftalidy a polyacetylény – látky schopné neutralizovať karcinogény; pozitívne ovplyvňuje nervový systém, znižuje obsah „stresového hormónu“, vďaka obsahu vitamínu C obnovuje krvný obeh, normalizuje krvný tlak. Taktiež  zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi a má účinok proti opuchu. Luteolín v zložení zeleru má protizápalový účinok.

Vkusný a veľmi užitočné zeler je populárny nielen v našej dobe. Recepcia, ktorá bola otvorená v Pompeji na prípravu dezertov, vyžadovala, aby sa nakrájaný zeler upečený v rúre podával s medom a mletým korením.

ZDROJ:mycharm.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>