Naučte sa správne grilovať, stanete sa najlepším grill chefom

Pomaličky sa nám bude oteplievať, tešíte sa na grilovačku.
Predstavte si, ako vám šťava z ugrilovaného mäsa steká po brade, naokolo sa vznáša dym z dreveného uhlia a vychutnav si dobré jedlo. Nuž, pri dobrej grilovačke nie sú slová chvály potrebné, dobre ugrilované mäsko sa chváli samo.
A tak sme pre vás pripravili niekoľko dorbých rád, užitočných tipov ako správne a najmä chutne grilovať.

Výrazná vôňa jedla pripravovaného nad rozpáleným dreveným uhlím sa nedá porovnať s ničím. Druh použitého dreveného uhlia pritom ovplyvňuje chuť jedla prinajmenšom tak ako korenie alebo omáčky.

Základy pri grilovaní

Zapálenie grilu by sme už mali všetci ovládať. Používanie nedostatočného množstva dreveného uhlia je veľká a dosť častá chyba. Vzdialenosť medzi grilovaným pokrmom a žeravým uhlím by nemala presiahnuť 10 cm, aby sa dosiahlo rovnomerné dopečenie.
Dvojzónové vyžarovanie tepla predstavuje veľmi účinné rozloženie dreveného uhlia a odporúča sa pri mnohých receptoch. Kombinuje priame teplo (grilované jedlo sa opeká priamo nad horúcim uhlím) s nepriamym teplom (grilovaný pokrm je umiestený na okraji grilu). Obidva druhy tepla sú pri opekaní nad otvoreným ohňom nevyhnutné.

Nad priamy zdroj tepla sa dávajú skôr malé a tenké kúsky ako hamburgery, steaky, filety, plody mora alebo zelenina, ktoré sa musia piecť iba krátko. Priame teplo vytvorí na grilovanom pokrme kôrku, pričom jedlo získava jedinečnú arómu a na povrchu žiaduce zhnednutie a tenké kúsky sa prepečú aj vnútri.

Nepriame teplo je vhodné na väčšie kusy grilovaného pokrmu ako pečené mäso v celku alebo celé kurčatá, ktoré treba piecť dlhšie.

Aká teplota má byť pri grilovaní

Pri grilovaní je správna teplota žeravého uhlia rovnako dôležitá ako správne rozmiestnenie dreveného uhlia. A hoci nie sú potrebné až také presné teploty ako pri pečení, každý druh grilovaného pokrmu si vyžaduje vlastný, špecifický rozsah teplôt. Inak sa neprejaví veľké variačné rozpätie chuti a povrchovej kvality grilovaného pokrmu, ktoré možno dosiahnuť pri grilovaní na drevenom uhlí, a v tom najhoršom prípade zničíme to, čo sa nachádza na grile.

Teplota žeravého dreveného uhlia sa zisťuje dvoma spôsobmi

  1. spôsob

Prvý spôsob je pomocou teplomeru, ktorý môže byť umiestnený na veku; pri mnohých griloch teplomer patrí k bežnej výbave: odporúča sa vtedy, ak často grilujete s nepriamym teplom (napríklad celé kurčatá, rebierka alebo pečené mäso). Inak vznikne veľké pokušenie, že veko budete otvárať veľmi často, aby ste sa presvedčili, ako to vyzerá s dreveným uhlím. Pri každom otvorení veka sa grilovanie predĺži a grilovaný pokrm sa bude nerovnomerne opekať.

2. spôsob

Druhý spôsob spočíva v tom, že v bezpečnej vzdialenosti asi 12 cm nad žeravým uhlím podržíte dlaň a tak zmeriate teplotu. Ak ruku musíte odtiahnuť po 2 až 4 sekundách, teplota je vysoká, ak po 5 až 7 sekundách, žeravé uhlie má strednú teplotu, ak po 8 až 10 sekundách, teplota žeravého uhlia je nízka. Ruku vždy chráňte pred silnou páľavou a bezpodmienečne dbajte na to, aby nad ohňom neviselo nič horľavé, napríklad rukáv.

Príjemnné grilovanie vám prajeme!

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>