Medvedí cesnak je považovaný za jarný detoxikačný zázrak, tak ho nepremeškajte, práve teraz rastie

Medvedí cesnak nepozná každý. To, že je cesnak medvedí naozaj liekom na množstvo chorôb, svedčí  veľké množstvo účinných látok, ktoré táto bylinka obsahuje. Jednou z týchto látok je alicínhlavná zložka aj nášho dobre známeho cesnaku obyčajného. Okrem toho, že cesnaku dodáva typický zápach, má najmä antibakteriálne a antivírusové účinky. Antibiotický účinok sa zas pripisuje tiosulfonátom, látkam, ktoré vznikajú pôsobením enzýmov. Tieto zlúčeniny však nie sú jediným pozitívom cesnaku medvedieho.

Liečivé účinky cesnaku medvedieho:

Obsahuje aj vitamíny B1, B2, C a množstvo ďalších významných látok, napríklad jód, draslík, sodík, vápnik, železo, kyselinu kremičitú, sacharidy a dokonca aj malé množstvo bielkovín. Vďaka týmto všetkým látkam má cesnak medvedí blahodarné liečebné účinky na naše telo.

  • Antibakteriálne, antivírusové a antibiotické vlastnosti – dobre zaberá pri prechladnutí či chrípke, ešte lepšie ako prevencia, celkové posilnenie imunity
  • Prečisťuje krv a obličky
  • Pomáha pri chorobách dýchacieho systému
  • Zlepšuje prietok krvi v žilách, zabraňuje trombóze
  • Znižuje cholesterol a krvný tlak
  • Zastavuje hnačky, bolesti hlavy
  • Lieči akné a iné problémy s pokožkou, urýchľuje hojenie rán
  • Zlepšuje prekrvenie mozgu a zlepšuje pamäť

Ako ho konzumovať? 

Najlepšie surový. Nakoľko ale táto rastlinka rastie iba 2 mesiace v roku, sme odkázaní si ju uchovať v inej forme. Účinné je pripraviť si z nej tinktúru, či extrakt alebo zavariť jej plody (strúčiky). Potom túto zázračnú rastlinku môžeme užívať po celý rok.

Výborne dochutí akékoľvek jedlo, dodá príjemnú (pre niekoho nepríjemnú) arómu. Pripraviť si z nej môžeme dokonca aj nátierky, šaláty, prílohu k mäsu či polievky. Netreba však zabúdať na to, že vplyvom teploty sa oslabujú pozitívne vlastnosti tejto byliny, preto by sme mali uprednostňovať jej čerstvú konzumáciu.(

Extrakt – naplníme menšiu nádobu nakrájanými listami alebo cibuľkami, zalejeme pálenkou a necháte 2 týždne odležať. Denne užívame 10 až 15 kvapiek s troškou vody. Tento výťažok môžeme používaj aj navonok – na potieranie a dezinfekciu rán.

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>