Je pre nás zdravšie margarín alebo maslo? Konečne viem odpoveď

Z každej strany na nás útočia rôzne správy a štúdie o tom, čo je zdravé a čo nie. Čomu teda veriť. Dnes sa pozrieme na to, či je zdravšie maslo alebo margarín, aj keď možno už odpoveď asi poznáte.

Keď ide o boj medzi maslom a margarínom, nejde o to, čo z toho je zdravšie. Skôr ide o to, čo z toho škodí telu menej. V tomto prípade je maslo víťazom. Maslo aj margarín obsahujú takmer rovnaké množstvo kalórií a tuku. Na 100 kcal je to asi 11-12 gramov tuku. Hlavným rozdielom a zároveň aj veľmi dôležitým je to, o aký tuk sa jedná.

Maslo je plné nasýtených tukov, zatiaľ čo margarín obsahuje mono a polynenasýtené tuky, ktoré sú pre zdravie človeka horším variantom. Tie majú negatívny dopad najmä na kardiovaskulárny systém a cholesterol. Dôležité je ale spomenúť to, že margarín v sebe obsahuje aj tzv. trans-tuky, ktoré sú pre zdravie ešte nebezpečnejšie.

Už dlho vieme, že tuky v rôznej forme sa vyskytujú v mnohých potravinách a surovinách. Tie, ktoré sa nachádzajú v zelenine ako sú olivy a avokádo, alebo v rybách, sú zdravé a skutočne nás môžu chrániť pred ochoreniami srdca. Aj štúdie preukázali, že vyššia konzumácia nasýtených tukov nezvyšuje riziko srdcových chorôb, čo znamená, že ak preferujete maslo, ste absolútne v bezpečí.

To, že si maslo démonizujeme je len pod vplyvom tých všetkých informácií, ktoré sa na nás valia zovčetkých strán. Ako pri všetkom, aj tu je dôležité použiť zdravý rozum. Veľa štúdií dokazuje, že konzumácia masla (ale aj margarínu) nemá vplyv na vznik srdcovo-cievnych ochorení.

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>