Je naozaj med zdravší ako cukor? Poďme sa pozrieť na fakty, ktoré možno prekvapia

Ľudia, ktorý preferujú zdravý životný štýl sladia medom a o klasickom cukre, či už bielom alebo hnedom nechcú ani len počuť. Čo je však potrebné podotknúť hneď na úvod, nie je med ako med. Poďme sa ale pozrieť na fakty.

JEDNA POLIEVKOVÁ LYŽICA MEDU OBSAHUJE:

  • 64 kalórií
  • 0 gramov tuku
  • 0,1 gramov bielkovín
  • 0 gramov sodíka
  • 17 gramov sacharidov a z toho
  • 17 gramov cukru
  • 0 gramov vlákniny

JEDNA POLIEVKOVÁ LYŽICA BIELEHO CUKRU OBSAHUJE:

  • 49 kalórií
  • 0 gramov tuku
  • 0 gramov bielkovín
  • 0 gramov sodíka
  • 13 gramov sacharidov a z toho
  • 13 gramov cukru
  • 0 gramov vlákniny

Keď sa pozrieme na tieto fakty, je nám asi jasné, že 1 PL medu sa rovná asi polovičnej alebo trojštvrtinovej lyžici cukru. Med obsahuje vysoké množstvo fruktózy a je sladší ako cukor. To znamená, že ho k ochuteniu potrebujete menej. Ak budete cukor nahrádzať medom, vyskúšajte presnú polovicu z hodnoty, akú máte do varenia či pečenia pridať.

AKÉ MÁ MED VÝHODY?

Med to nie sú len prázdne kalórie. Obsahuje v sebe flavonoidy a fenolové kyseliny, čo sú veľmi silné antioxidanty a spolu s draslíkom a inými minerálmi je pre naše telo prospešný, no nie v neobmedzenom množstve. Aj vám v detstve hovorili, že na nádchu alebo chrípku je najlepší čaj s medom? Med v sebe obsahuje baktérie, ktoré v prenesenom význame akoby zabíjajú bunky a tým zabraňujú patogénom, aby sa množili. Preto budú antibiotiká fungovať ešte lepšie.

Nezabúdajte však, že aj si med do čaju pridáte príliš skoro, ešte kým je horúci, tieto baktérie by ste mohli zabiť. Vždy počkajte pár minút, kým nebude mať čaj okolo 60 stupňov Celzia.

Na svete už existuje mnoho druhov medu. Asi všetci si pamätáme sladkého medvedíka, ktorého v obchodoch nájdete aj dnes. Potom sú to rôzne medy ako napríklad agátový, včelí, z bazy, hnedý, lesný…Odborníci sa zhodujú, že na svete je už viac ako 3000 druhov medu, no rozdiel medzi nimi nie je veľký. Dôležité samozrejme je, akým spôsobom je ďalej spracovávaný a či je riedený alebo sa do neho pridávajú prímesy, ktoré samozrejme nie sú želané. Najlepší med je preto samozrejme od poctivého včelára.

MED JE VHODNÝ PRE VŠETKÝCH, OKREM…

Okrem malých detí, resp. dojčiat. Do veku jedného roka by ste deťom med dávať nemali. Ale to ani cukor. Med môže u detí vyvolať tzv. botulizmus a to v prípade, ak by obsahoval spóry clostridium botulinum. Toto ochorenie napáda nervový systém a môže dokonca spôsobiť paralýzu. Preto pozor pri deťoch, ale aj pri dojčiacich mamičkách.

Závery sú teda také, že medu na sladenie potrebujete menej a obsahuje pridanú hodnotu v porovnaní s cukrom. Nájdete v ňom látky prospešné pre telo a dokonca dokáže podporovať účinok liekov, ktoré užívate pri chrípke.

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>