Ľudstvo od pradávna vie, aké sú prospešné vlastnosti hrozna.
Liečivé vlastnosti hrozna
Ľudia pestujú hrozno približne 7 tisíc rokov. Už v 5. tisícročí pred nl. recepty na prípravu hroznového vína boli zaznamenané v rukopisoch starovekého Egypta. Po stáročia sa kultúra hrozna rozšírila do všetkých kútov sveta a dnešné vinohradnícke plantáže sa nachádzajú na všetkých kontinentoch.
Hroznové plody rastú, ako veľmi husté zväzky, ktoré sa skladajú z niekoľkých desiatok, a niekedy aj stoviek bobúľ. Vinič má oválny alebo guľovitý tvar a jeho farba sa líši od čiernej, fialovej a tmavo modrej, až po zelenkastú a žltú. Koža plodov je tenká, ale veľmi hustá. Pod kožou je šťavnatá buničina s kôstkami, ale existujú rôzne odrody hrozna.
Veda pozná asi 8000 odrôd, a sú rozdelené do 4 skupín: stolového hrozna, odrody hrozienok, na výrobu šťavy odrôd a odrody.
Výhody hrozna. Čo je užitočné v hrozne?
Od staroveku hrozno používal človek ako liečebný prostriedok na liečbu mnohých chorôb. Zloženie hroznových bobúľ zahŕňa asi 150 biologicky cenných látok. To znamená, že šťava a dužina z hrozna sú bohaté na stopové prvky a vitamíny, a kôra je plná tanínov a fytosterolov látok, éterických olejov a voskov. Okrem toho červená kôra z hrozna obsahuje prírodný fenol – reveratol, ktorý môže potlačiť vývoj rakoviny.
Hrozno pomáha pri poruchách trávenia, artritíde, ochorení obličiek, anémii. Tiež hroznové bobule prispievajú k čisteniu tela z kyseliny močovej a zlepšujú metabolizmus.
Hroznová šťava má expektorant, diaphoretický, laxatívny, diuretický a baktericídny účinok. Okrem toho má obnovujúci účinok, stabilizuje tlak a tónuje srdcový sval. Používa sa tiež ako ananemický, upokojujúci, hemostatický a protizápalový prostriedok.
ZDROJ:/healthharbor.ru/