Domáce kefírové placky: naučte sa tento recept, vaša rodina vás bude nosiť na rukách

Dobrá placka sa vždy ťažko ohreje na tanieri. Tie, ktoré vám ukážeme dnes sú okrem iného výnimočne zdravé a rýchle. Nesajú olej a navyše sú plnené bylinkami. Ocenia ich hlavne gazdinky, ktoré radi pripravujú recepty z bežných domácich zásob.

U väčšiny placiek sa stáva, že na panvici rýchlo nasiaknu olejom. Tieto placky ukrývajú svoju výnimočnosť práve v tom, že olej nenasiaknu. Náplň vnútri môžete meniť podľa toho, ako vám chutí.

Môžete si ich pripraviť syrové, alebo bylinkové, zemiakové, či z obyčajnej múky so soľou. Sú vhodné ako doplnok k mliečnym polievkam, ale aj ako samotné hlavné jedlo. Najlepšie chutia s cesnakom, ale my sme ich vyskúšali aj s domácim jogurtovo cesnakovým dressingom. Do tohto receptu sme zvolili najobľúbenejšiu a asi aj najchutnejšiu náplň – zemiakovo kôprovú.

Budeme potrebovať:

  • 500 ml kefíru
  • 1 vajce
  • 500-600g hladkej múky
  • 400g zemiakov
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 5 lyžíc oleja
  • kôpor (alebo petržlenovú vňať)
  • soľ
  • 50g masla a cesnak na potretie

Postup prípravy:

Zemiaky si predvaríme v slanej vode a po uvarení odstránime šupku. Nastrúhame na hrubšom strúhadle, alebo roztlačíme na kašu. Spracované zemiaky zmiešame s kôprom. Môžete použiť aj petržlenovú vňať.

Jedlú sódu zmiešame s kefírom, vajíčkom a 2 lyžice oleja. Premiešame a potom do tejto zmesi pomaly primiešavame múku. Cesto vypracujeme rukami, mali by sa mierne lepiť na prsty. Hotové cesto posypeme zvrchu múkou a zakryjeme utierkou. Necháme 10 minút odstáť.

Medzitým si môžeme pripraviť cesnak na potretie. Môžete si pripraviť klasickú zmes z niekoľkých strúčikov cesnaku, podľa toho, ako silno cesnakové máte radi,  zmiešate s trochou vody a soli.

Keď nám cesto odležalo, rozdelíme si ho na 8-9 dielov a každú časť opatrne rozvaľkáme na poriadne pomúčenej doske. Vyvaľkáme si tvar placky, ktorá by mala byť hrubá približne 1cm. Do stredu každej placky dáme zemiakovo kôprovou náplň. Cestom ju uzavrieme do stredu a opäť vyvaľkáme na tvar placky. Takto pripravená placka môže ísť na panvicu.

Na panvicu pridáme trochu oleja a necháme poriadne rozpáliť. Plnené cesto smažíme z oboch strán tak, aby boli okraje zlatisté. Ak je zlatistý aj stred, o to lepšie. Tieto placky nechajte na panvici dlhšie, aby sa dobre prepiekli aj zvnútra a náplň nebola surová. Opekajte ich asi 5 minút. Nemajte strach, placky nebudú príliš mastné.

Podávame poliate rozpusteným maslom a potreté cesnakom. Prajeme dobrú chuť!

ZDROJ:bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>