Dajte si veľký pozor pri kúpe kuchynského riadu. Zistite, ktorý môže vyvolať poruchy reči, rozvoj imunodeficiencie a dokonca aj Alzheimerovú chorobu 

Výrobcovia riadu neprestávajú prekvapiť svojimi vynálezmi. Pokúšajú sa čo najjednoduchšie naplánovať varenie, a tak sa snažia zlepšiť absolútne všetky kuchynské potreby.

Aké zásady dodržiavate pri výbere hrncov? Mnohí venujú pozornosť hustote dna, cene, vzhľadu kuchynského náradia. Už ste niekedy premýšľali o tom, ako materiál, z ktorého sú pokrmy vyrobené, ovplyvňuje kvalitu jedla a naše telo? Povieme vám o jemnosti, ktorím potrebujete venovať pozornosť.

Ktoré riady sa považujú za najbezpečnejšie

Kuchynský riad z liatiny

Od staroveku mnohí z nás považujú výrobky z liatiny za najúspešnejšie: slúžia dlhú dobu a nedeformujú sa. Ale čo s účinkom tohto materiálu na telo?

Železo obsahuje 97-98% železa, takže rýchlo hrdzavie. Aby ste tomu zabránili, liatinové misky, by mali byť pravidelne mazané olejom a kalcinované. Táto zliatina je tiež veľmi porézna, zachováva zvyšky oleja, ktoré už pri druhom zohrievaní sa stanú karcinogénnymi.

Miska z medi

Meď sa rýchlo zahrieva, takže potraviny v nádobách z tohto materiálu sa pripravujú rýchlejšie a uchovávajú viac užitočných látok. Ale potraviny v medených nádobách sa neodporúča skladovať, pretože zliatina je známa svojou schopnosťou oxidovať.

Smaltovaný riad

Vďaka sklovine aplikovanej na riad je kov neoxidovaný. A je to super. Takéto jedlo sa však môže považovať za bezpečné len vtedy, ak v sklovine nie sú žiadne praskliny. Ak sa rozhodnete kúpiť tento riad, vyberte si bielu, šedú alebo modrú. Vzhľadom k tomu, červená a hnedá obsahujú veľa horčíka a mangánu, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie.

Nerezový riad

Keďže takéto náradie je vyrobené z materiálu pre chirurgické nástroje, považuje sa za jedno z najbezpečnejších. Nehrdzavejúca oceľ nereaguje s kyselinami a zásadami. Ale pri výbere takého riadu sa uistite, že neobsahuje viac ako 10% niklu.

Hliníkový riad

Vedci preukázali, že veľké množstvo hliníka v tele má negatívny vplyv na stav centrálneho nervového systému, obličiek, pľúc a ženského reprodukčného systému. Aj hliník môže vyvolať poruchy reči, rozvoj imunodeficiencie a dokonca aj Alzheimerovú chorobu .

Aj moderné nátery nedokážu zabezpečiť bezpečnosť hliníkových náradí. Ak používate také teflónom pokryté nádoby, mali by ste si uvedomiť, že pri zahriatí nad 300 stupňov teflón uvoľňuje zlúčeniny fluoridov.

Hlinené

Tento druh riadu je považovaný za najbezpečnejší. Častice hliny, ktoré vstupujú do tela , nepoškodzujú telo. Len nezabudnite, že zdobené farbou môžu obsahovať olovo, kadmium a zinok. Preto je lepšie kupovať riad bez maľovania alebo skladovať výlučne suché výrobky.

Pri výbere kuchynského náradia sa uistite, že materiál, z ktorého je vyrobený, je kvalitný a bezpečný. Buďte zdraví! Zdieľajte tento užitočný článok so svojimi priateľmi, mali by tiež vedieť o takých veciach.

ZDROJ:sovkusom.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>