Chcete urobiť jednoduchý krok pre svoje zdravie? Pite šálku tohto čaju každý deň!

Čaj, vyrobený z listov Camellia sinensis, je druhý najčastejšie konzumovaný a druhý najzdravší nápoj po vode.Sú známe tisíce odrôd a variácií, z ktorých dva sú najčastejšie: počet a čínsky čaj.

Kvalita čaju závisí od toho, ktoré listy sú vyrobené. Čím mladší je čajový list, tým vyšší je jeho blahodárny účinok. množstvo fenolových zlúčenín, takže je najlepšie, aby sa z najmladších, kvetov a listov puky.

Zelený čaj sa líši od ostatných

Počas výroby zeleného čaju však nedochádza k žiadnemu kvaseniu, listy sa čerstvo odparujú, čím sa enzýmy znemožňujú. Procesy oxidácie a degradácie sú teda stratené. Čaj sa potom zvinie a vysuší. Tento postup pomáha zachovať pôvodnú zelenú farbu čaju a prirodzený obsah polyfenolov. Zelený čaj sa vyrába hlavne v Číne a Japonsku. Často sú parfumované jasmínovými a oranžovými kvetmi a ružami.

Chuť a farba čaju sú tiež ovplyvnené tanínmi v ňom. Taniny, ktoré sa rozpúšťajú vo väčších množstvách, ako je potrebné, aby čaj kyslé a potlačiť účinok jemných prchavých látok. Preto by sa čajové lístky nemali variť, variť iba 3 – 5 minút, dokonca aj v zakrytej nádobe, aby sa minimalizovali straty prchavých látok.

Zelený čaj je naozaj úžasný!

Spotreba zeleného čaju stimuluje a priaznivý účinok jeho pravidelnej konzumácie sa pozoruje už tisíce rokov. Jeho mechanizmus pôsobenia bol v posledných rokoch kontinuálne študovaný a výsledky naznačujú, že priaznivý účinok zeleného čaju je spôsobený prevažne fenolovými zlúčeninami v ňom. Medzi týmito zlúčeninami sa intenzívne študoval účinok katechidu a zistilo sa, že má významný antioxidačný a protizápalový účinok.

V dôsledku toho je pravidelná konzumácia zeleného čaju prospešná, napríklad na:

  • malígne neoplazmy
  • vysoký krvný tlak
  • kardiovaskulárne ochorenia
  • ochorenia pečene
  • určité choroby postihujúce nervový systém
  • artritídy
  • pri prevencii zubného kazu

Je tiež účinný proti baktériám Helicobacter pylori, ktoré sa podieľajú na rozvoji žalúdočného vredu, ako aj proti vírusom chrípky a herpesu. Je pravdepodobné, že stimuluje fungovanie imunitného systému, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha znižovať chudnutie.

Taktiež pozorovali ochranný účinok zeleného čaju na nervový systém. Preto je teraz k dispozícii viac výskumov o používaní Parkinsonovej choroby a Alzheimerovej choroby.

Podľa výskumníkov je priaznivý účinok zeleného čaju na vysoký obsah polyfenolov pravdepodobne dôsledkom jeho špeciálneho zloženia minerálov, stopových prvkov a vitamínov.

Ďalší výskum je potrebný na zistenie fyziologických účinkov špeciálnych zlúčenín v zelenom čaji, ale v každom prípade je bežné piť nápoje v zime a v letnej horúčave. A je tak obľúbený pre svoju príjemnú arómu a osviežujúci účinok.

ZDROJ:nosalty.hu


You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>