Často vnímame púpavu ako burinu, ktorú všetci obchádzame, odteraz to už túto chybu nikto nespraví

Púpava je extrémne prospešná rastlinka, ktorá veľmi účinne detoxikuje pečeň, lieči alergie, má močopudné vlastnosti, znižuje cholesterol, stimuluje tvorbu žlča a je tiež extrémne prospešná pre tehotné ženy a ženy po prechode.

Kedy ju zbierať?

Najideálnejším časom na zber púpavy je apríl, teda v čase, keď je jej najviac v stave rozkvitnutia. Zbierať ju však môžete aj v priebehu celého leta a jesene.

Natrhajte si ju však v miestach, ktoré nie sú znečistené, teda mimo ciest a iných zdrojov možnej kontaminácie škodlivými látkami.

Všetky časti púpavy majú medicínske vlastnosti, preto je dobré ju zo zeme vybrať pomocou nožíka celú, vrátane koreňov.

Listy púpavy sú výborné do šalátov a môžete ich zmiešať s vajíčkami alebo zemiakmi. Púpavové listy obsahujú viac vitamínov než paradajky či špenát.

Majú väčšie množstvo betakaroténu ako mrkva a sú tiež bohatým zdrojom ostatých dôležitých výživných látok.

Stonky púpavy prečisťujú krv, zmierňujú problémy so žalúdkom, regulujú metabolizmus a stimulujú funkciu žlčníka. V rôznych zdrojoch ľudovej medicíny sa odporúčajú aj ako silný liek na cukrovku. No a mlieko zo stoniek, ktoré sa považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňovanie a liečbu bradavíc.

Kvety púpavy sa zasa používajú na výrobu sirupu, ktorý prečisťuje krv, posilňuje ju, zlepšuje trávenie a zmierňuje prejavy kašľa a nachladnutia.

Príprava  sirupu z púpavy

Natrhajte približne 400 púpavových kvetov, vložte ich do veľkého zaváraninového skla (alebo viacero menších) a zalejte ich 3 litrami vody

Potom pridajte 4 citróny a 4 pomaranče pokrájané na plátky a zmes nechajte postáť 24 hodín.

Na druhý deň preceďte zmes cez látku a tekutinu prelejte do hrnca. Pridajte 4 dcl cukru, zamiešajte aby sa rozpustil, priveďte to do varu a na miernom ohni varte približne 90 minút. Často miešajte.

Po dovarení, keď už sirup zhustne, odstavte oheň a prelejte sirup do sterilizovaných sklenených nádob (lejte pomaly, aby skla nepraskli od tepla).

Tento sirup je výborný na liečbu kašľa, nachladnutia a bronchitídy. Môže byť podávaný aj deťom.

Púpavový čaj

Natrhajte listy púpavy a vysušte ich na vzduchu. Z vysušených listov si potom bežným spôsobom pripravte púpavový čaj.

Čaj pite vždy čerstvý, môžete si ho dosladiť medom. Med však pridávajte a čaj miešajte vždy len drevenou, nie kovovou lyžičkou.

ZDROJ: takprosto cc


You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>