Buďte opatrní, nízky prívod vápnika môže spúšťať náhlu srdcovú zástavu

Podľa najnovšej štúdie majú pacienti s nedostatkom vápnika v krvi vyššie riziko nežiaducich srdcových záchvatov (SCA) než pacienti s optimálnymi hladinami. Vápnik zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí a kĺbov, silných zubov a zdravých krvných ciev. Pomáha tiež regulovať krvný tlak a predchádzať cukrovke. Vedci zistili, že náhla srdcová zástava (SCA) je smrteľná u viac ako 90 percent pacientov a viac ako polovica mužov a takmer 70 percent žien, ktoré zomreli na SCA, preukázali, že pred srdcovým ochorením nedošlo k žiadnej klinickej anamnéze srdcového ochorenia.

SCA je jednou z hlavných príčin smrti. Tiež sa uvádza, že zabíja viac ľudí ako ktorákoľvek rakovina.

Vedúci vyšetrovateľ Sumeet S. Chugh, vedúci oddelenia Pauline a Harold Price v kardiálnej elektrofyziológii, Cedars-Sinai Heart Institute, Los Angeles, CA, uviedol, že hladiny vápnika v sére boli nižšie u jedincov, ktorí mali náhle zástavu srdca ako v kontrolnej skupine.

Zistenia ukázali, že pacienti so sérovým vápnikom v najnižších kvartiloch (<8,95 mg / dl) mali v porovnaní s pacientmi s najvyšším kvartilom (> 9,55 mg / dl) dvojnásobnú pravdepodobnosť náhleho zastavenia srdca, dokonca aj po kontrole viacnásobných charakteristík pacientov, vrátane demografických údajov, kardiovaskulárnych rizikových faktorov a komorbidít a užívania liekov.

Pre štúdie tím najprv zbieral údaje od roku 2002 do roku 2015 z Oregonovej náhlej neočakávanej smrti (Oregon SUDS). Cieľom projektu Oregon SUDS je poskytnúť lepší prehľad o tom, kto je ohrozený mimovoľnou náhlou zástavou srdca.

Táto štúdia zahŕňala 267 prípadov SCA a 445 kontrolných subjektov, ktorých hladiny vápnika v sére boli vyšetrené počas rutinnej lekárskej starostlivosti. Všetky prípady SCA mali merané hladiny vápnika v sére 90 dní pred zástava srdca. Celé hladiny vápnika v sére každého pacienta boli korigované na základe hladiny sérového albumínu, aby sa stanovila fyziologicky významná korigovaná hladina vápnika. Prípady SCA mali významne vyššie percento afroameričanov a pacientov s diabetes mellitus, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a chronickým ochorením obličiek v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Vedci zistili, že je potrebné ďalšie štúdium a výskum, aby sa vysvetlili mechanizmy, ktoré sú základom nepriaznivých asociácií s nižšou hladinou vápnika, a určilo sa, či kontrola hladín vápnika zlepšuje účinok v celej populácii alebo u vysokorizikových pacientov. V rámci normálneho rozsahu hodnôt, zistilo, že vyvoláva riziko náhlej srdcovej smrti, povedali vedci.

Výskumníci odporúčali, aby sa hladiny vápnika v sére vyšetrovali a pozornejšie sledovali pozdĺžne.

Tu sú niektoré výživové potraviny,ktoré obsahujú vápnik:

1. Mlieko: Ďalším dôvodom na dosiahnutie vysokej sklenky mlieka. Šálka ​​surového mlieka obsahuje približne 300 mg vápnika.

2. Sója: Sójové mlieko, sójové bôby a tofu sú všetky veľké zdroje vápnika. Je to tiež železo, horčík, bielkovina a selén. Jeden a pol porcií tofu (130 gramov) a takmer dve dávky sójového mlieka (500 ml) by sa rovnal vápniku získanému z jedného pohára (250 ml) mlieka.

3. Pomaranče: jedna oranžová má 60 mg vápnika! Takže občerstviť na toto sladké a chrumkavé ovocie cez deň. Pomaranče sú tiež jedným z najdôležitejších zdrojov vitamínu C, ktorý pomáha chrániť imunitný systém a zničiť voľné radikály, ktoré spôsobujú poškodenie buniek.

4. Mandle:  Mandle majú vysoký obsah bielkovín, čo znamená, že vás dlho plnia. Sú bohaté na mononenasýtené tuky, čo je typ tuku, o ktorom je známe, že znižuje riziko srdcových ochorení. Pomáha tiež pri strate hmotnosti a znižuje hladinu cholesterolu.

ZDROJ:food.ndtv.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>