Brokolica je považovaná za zázračný superliek, toto ste o nej určite nevedeli

Podľa tvrdení vedcov brokolica obsahuje obrovské množstvo látok, ktoré by mohli pomôcť miliónom ľudí trpiacich osteoartritídou. Kľúčovou látkou k tomu, aby ľuďom prestali rednúť kosti je sulforafán, ktorý podporuje produkciu enzýmov chrániacich nielen kosti, ale aj cievy. Je skvelým zdrojom fytonutrientov glukosinolátov, flavonoidov a ďalších pre zdravie prospešných a protirakovinových zložiek.

Už v minulosti vedci dokázali, že konzumácia brokolice je účinná v boji proti mozgovým príhodám a infarktom. Viacerí odborníci nazývajú brokolicu „superjedlom“, ktoré obsahuje látky vhodné ako prevenciu pred rakovinou. Po realizácií výskumov tvrdia vedci z University of Anglia, že si táto nenáročná zelenina dokáže poradiť aj s osteoartritídou, čiže najčastejšie sa vyskytujúcom typom artritídy.

Tri porcie brokolice do týždňa môžu znížiť riziko vášho ochorenia na rakovinu prostaty o 60%.

Tím špecialistov v súčasnosti vypracováva nový projekt, ktorého cieľom je vytvorenie lieku proti artritíde, ktorou len vo Veľkej Británii trpí viac než šesť miliónov ľudí. „Všetci už dlhú dobu vieme, že brokolica má veľký význam pre naše zdravie, ale toto je vôbec prvýkrát, keď sa o nej hovorí v súvislosti s osteoartritídou,“ hovorí profesor Ian Clark. „Obsahuje sulforafán, ktorý dokáže významne spomaliť rozklad chrupaviek a nás zaujíma, či sa výťažky z nej dajú dostať do kĺbov.“

Brokolica môže byť  alternatívou

Prvým krokom vo výskume bude pozorovanie 30 pacientov, ktorým naordinujú pravidelnú konzumáciu „sesternice karfiolu“, bohatej aj na minerály, vitamíny B1,B2, E, teda zeleniny, ktorá má v sebe viac vitamínu C ako citrusové plody.

„Výsledky môžu znamenať to, že v prípade dokázania významu brokolice a sulforafánu v boji proti osteoartritíde, budeme môcť rapídne znížiť počet operácií a časom ich môžeme úplne vylúčiť. Ide skutočne o prelomový projekt,“ nadchýna sa pre nový „superliek“ profesor Clark. Nateraz si pacienti postihnutí osteoartritídou môžu vybrať z dvoch alternatív.

Buď si zvolia krátkodobú úľavu od bolesti v podobe tabletiek, alebo sa rozhodnú podstúpiť operáciu. V Británii už vyčlenili 650 000 libier na projekt, ktorý by mal pomôcť vyriešiť jedno z najbežnejších a najpočetnejších ochorení starších ľudí.

Voľte vždy čerstvú: v ideálnom prípade používajte vždy, keď je to možné, surovú, čerstvo odtrhnutú brokolicu, lebo tá mrazená má zníženú schopnosť vytvárania sulforafánu.

Je to tak preto, lebo myrosináza sa počas blanšírovania rýchlo ničí.

Pri receptoch, vyžadujúcich dlhšie varenie, brokolicu pred varením nasekajte a vyčkajte: Pri krájaní hlúbovej zeleniny sa aktivuje myrosináza.

Preto sa nakrájaním potraviny a vyčkaním po dobu asi 40 minút vytvorí myrosináza, čo vám umožní variť jedlo v rozmedzí odporúčaných troch až štyroch minút pri príprave nad parou, alebo 30 sekúnd pri blanšírovaní bez rizika straty sulforafánu.

Dôvodom tohto je, že prekurzor sulforafánu, aj samotný sulforafán sú do veľkej miery odolné voči teplu. Pri varení sa myrosináza ničí, čo potom zabraňuje vytváraniu sulforafánu.

Tým, že umožníme sulforafánu vytvoriť sa ešte pred jeho varením, tento sled udalostí zmaríte. Keď napríklad pripravujete brokolicovú polievku, surovú brokolicu najprv premiešajte; vyčkajte 40 minút, kým sa vytvorí sulforafán, a potom ju uvarte.

ZDROJ: telegraph.co.uk

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>