Ak považujete banánovú šupku za odpad, robíte chybu. Je prekvapivo užitočná

Podľa štúdie z roku 2013 sa na celom svete ročne vyhodí alebo nevyužije asi 40 miliónov ton šupky z banánov.

Použitie banánových šupiek

Používajte na leštenie kože (trite ju vnútornou stranu, potom leštite mäkkou handričkou) alebo na hojenie rán (trite stranu buničiny na podliatiny a odreniny, aby ste dostali draslík) alebo na hnojenie rastlín (namočte šupky do pohára vody – potom zmiešajte päť dielov vodovodnej vody s jedným dielom banán-voda). 

Môžete ich tiež jesť! 

Článok z roku 2011 v aplikovanej biochémii a biotechnológiizistili, že banánové šupky obsahujú veľa zdravých antioxidantov, ako sú karotenoidy a polyfenoly (predpokladá sa, že bránia cukrovke, srdcovým chorobám a rakovine). Dobre sa umyte a potom primiešajte do ovocného smoothie. 

Nasekané šupky tiež povarte 10 minút a pridajte k obľúbeným pokrmom. Napríklad v indickom suchom zeleninovom kari sa nasekané banánové šupky varené kurkumickým práškom a soľou zmiešajú s prísadami, ako sú horčičné semienka, zelené papriky a kapusta na zdravé jedlo. 

ZDROJ:thehealthy.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>