5 najhorších sladidiel, ktoré zabíjajú pečeň, nahraďte ich s týmito prírodnými alternatívami

Glukóza je najobľúbenejšie jedlo vášho mozgu.

Je to tiež dôležitý zdroj paliva pre celé vaše telo. Vaše telo to produkuje rozkladom uhľohydrátov, bielkovín a tukov.

Ale vedeli ste? Niektoré sladidlá môžu do tohto procesu zasahovať.

Na rozdiel od ovocia poskytuje väčšina sladidiel na trhu iba kalórie bez toho, aby obsahovala akékoľvek živiny. Zvyšujú tiež hladinu cukru v krvi v dôsledku nedostatku vlákniny v strave, čo zase oslabuje imunitný systém a môže poškodiť pečeň.

Umelé sladidlá sú plné chemikálií, toxínov, konzervačných látok a dokonca aj endokrinných disruptorov. Môžu spôsobiť nadmerné stravovanie a zvýšený príjem potravy a súvisia aj s nádormi mozgu a rakovinou.

Tu je päť najhorších sladidiel a ako sa im vyhnúť

1. Biely cukor

pečivo, spracované potraviny, jogurt, polievky, šalátové dresingy

Pochádza z : Konvenčný cukor pochádza z geneticky modifikovanej repy alebo cukrovej trstiny. Pred tým, ako vyjde ako biely rafinovaný produkt, prechádza procesom chemického premývania a kryštalizácie.

Čo to robí: Cukor kvasí mikroflóra zubného plaku. Tento proces vedie k zubnému kazu a dutinám.
Vysoká hladina cukru je spojená aj s vysokým krvným tlakom, srdcovými chorobami, rakovinou a možno aj autizmom.

Nahradiť: Surový organický hnedý cukor. Surový cukor je tuhá časť, ktorá zostáva, keď sa kvapalina zo šťavy z cukrovej trstiny odparí. Je to oveľa menej spracované ako biely cukor, ale stále nemá žiadnu výživovú hodnotu.

2. Aspartám

Nutrasweet / Equal, sóda, guma atď.

Pochádza z: Podľa patentu, ktorý je verejnosti k dispozícii na čítanie online, sa geneticky modifikovaná E. coli pestuje v nádržiach a kŕmi tak, aby mohli defekovať proteíny, ktoré obsahujú aminokyselinový segment kyseliny asparágovej – fenylalanínu, ktorý sa používa na výrobu aspartámu. 

Čo to robí: Aspartám nie je ľahko metabolizovaný. Rozkladá sa podľa tela na fenylalanín, čo bráni transportu dôležitých aminokyselín do mozgu. Aspartam nestimuluje systém odmeňovania vo vašom mozgu. Skutočne znižuje hladinu šťastných hormónov, ako je dopamín a serotonín.

Aspartám sa tiež metabolizuje na kyselinu asparágovú, čo spôsobuje hyperexcitabilitu neurónov a degeneráciu astrocytov a neurónov. Môže to viesť k ťažkému tráveniu, problémom s pečeňou a je známym karcinogénom.

Nahradiť za: Organický kokosový cukor, ktorý je plný vitamínov, elektrolytov a minerálov.

3. Sukralóza

Splenda, nízkokalorické spracované potraviny, diabetický tovar atď.

Pochádza z: Sukralóza sa v skutočnosti vyrába z cukru. Prechádza procesom chlorácie, vďaka ktorému je 600krát sladší ako prírodný cukor. Ďalšie syntetické kovalentne viazané chloridové zlúčeniny zahŕňajú látku oranžovú a PCB.

Čo to robí: Toto sladidlo ovplyvňuje mikrobiálne zloženie v gastrointestinálnom trakte. Znižuje prospešné baktérie, ktoré sú potrebné pre silný imunitný systém.

Zahrievaním sukralózy pri vysokých teplotách (napríklad pečením) sa uvoľňujú chlórpropanoly, potenciálne toxická trieda zlúčenín.

Nahradiť: Stevia. Toto rastlinné sladidlo nespôsobí zvýšenie hladiny cukru v krvi. Je to super sladké sladidlo, ktoré nie je krmivom kandidy, takže ho používajú mnohí, ktorí chcú mať niečo sladké bez zlých „vedľajších účinkov“ cukru. 

4. Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy

Nachádza sa v: palačinový sirup, spracované sladkosti, ovocná šťava, spracované pečivo

Pochádza z: Ako už názov napovedá, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy (HFCS) sa vyrába z kukurice, jednej z najviac geneticky modifikovaných plodín na svete.

Čo robí: Fruktóza sa metabolizuje v pečeni. Nadbytok fruktózy sa mení na pečeňový tuk, ktorý môže prispievať k mastnému ochoreniu pečene. Toto ochorenie súvisí s inzulínovou rezistenciou, obezitou, srdcovými chorobami a cukrovkou.

Nahradiť: Surový nepasterizovaný organický med. Med, ak je plný enzýmov, minerálov, vitamínov a aminokyselín. Má tiež antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti.

5. Agáve

Nájdené: Agávový sirup, proteínové tyčinky, energetické tyčinky

Pochádza z: Agave je vysoko spracovaný cukor z Agave tequiliana, čo je rovnaká rastlina, ktorá sa používa na výrobu tequily. Agávový nektár je asi 1 1/2 krát sladší ako bežný cukor.

Čo robí: Agave obsahuje vysoké hladiny fruktózy. Nadmerná spotreba môže viesť k problémom s pečeňou a zníženej metabolickej funkcii.

Nahradiť za: Javorový sirup. Tento zlatý sirup obsahuje viac ako 54 prospešných zlúčenín. Obsahuje základné živiny, ako je vápnik, horčík, železo, zinok a magnén .

ZDROJ: DailyHealthPost .com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>